Kimara Katariina
henkii modernia
pohjalaistunnelmaa
Asuntomessukohde 31

Seinäjoen asuntomessujen 2016 ympyränmuotoisen pohjalaiskorttelin kruununa kohoaa moderni pohjalaistalo Kimara Katariina.

Katariina Rintalan rakennuttama kaksifooninkinen, italianpunainen hirsitalo henkii koko komeudessaan jämäkkää härmäläistunnelmaa. Siinä yhdistyvät moderni suunnittelu sekä perinteinen pohjalainen hirsirakentaminen.

Katso video

Kimara Katariina Meillä kotona -sivuilla >>

Muista katsoa myös virtuaaliesittely sivun alalaidasta.

Pohjalaistalo on tyypillisesti ollut kaksikerroksinen (fooninki) ja malliltaan pitkä. Huoneiden muunnelmia on ollut useita erilaisia paikkakunnasta riippuen ja ikkunoihin otettiin mallia herraskartanoista, pappiloista ja kirkoista. Talot haluttiin saada näyttämään kivestä rakennetuilta, vaikka ne olivatkin puuta.

Pohjalaistalot ovat olleet rakentajilleen tärkeitä. Ne on sijoitettu merkityksellisille paikoille ja tehty kauniiksi ja tasapainoisiksi. Myös kestävyys ja muunneltavuus suvun ja perheen karttuessa ovat olleet tärkeitä asioita. Hirsitalojen lämpö ja terveellinen sisäilma ovat olleet pohjalaisrakentamisessa niin ikään tärkeitä jo vuosisatojen ajan.

Tupakeittiöön ja ruokailutilaan modernia tunnelmaa tuo tarkoin suunniteltu valaistus.

Paraatikuistilta on näkymä pohjalaiskorttelin muihin rakennuksiin. Talot on rakennettu messualueen pohjalaiskortteliin, joka noudattelee tiivistä pohjalaisrakentamisen perinnettä.

Hissi tuo turvaa. Jotta kaksikerroksisessa talossa olisi helppoa ja turvallista liikkua myös tulevaisuudessa, on Kimara Katariinaan asennettu hissi.

Lämmin talonpoikaistunnelma syntyy korkeasta huoneesta, valosta, seinien ja kalusteiden koristekuvioista, räsymatoista ja harkituista väriyhdistelmistä.

Näyttävä ryijy on ollut pohjalaisen tuvan sisustuksen ydin. Sellainen löytyy myös Kimara Katariinasta. Kahden kerroksen korkuinen olohuone saa lisävaloa suurista yläikkunoista, jotka valaisevat myös yläkerran oleskelutilan.

Kaappien peililiukuovet säästävät tilaa ja lisäävät avaruutta jo entisestään valoisaan tilaan.

Saunan lauteissa toistuu jussipaidan salmiakkikuvio. Rehellisen jämäkät lauteet antavat tilalle voimakkaan käsityöläisperinteen hengen.

Leveät listoitukset ovat yksi pohjalaistalon tyypillisistä piirteistä. Valoisa tilan tuntu on läsnä myös pesuhuoneessa.

Perinteisen pohjalaistalon sydän oli suuri leivinuuni. Modernissa pohjalaistalossa vaalea, V:n muotoinen tupakeittiö kulminoituu lieden, uunin ja liesituulettimen yhdistelmään. Pohjalaistalolle tyypillinen koristeellisuus näkyy hennossa tapetissa.

Pohjalaistaloille tyypilliset piirteet; korkeat huoneet, avoimet hirsirakenteet, suuret ikkunat sekä kiinteät koristelut löytyvät myös Kimara Katariinasta. Olohuoneen erkkerin moderni vaalea värimaailma yhdistyy Kimara Katariinassa jussipaidasta tuttuun salmiakkikuvioon sekä savunharmaan ja punaisen värin yhdistelmään.

Pienet metalli- ja messinkiyksityiskohdat olivat tavallisia pohjalaistaloissa. Pieneen kamariin modernia tunnelmaa tuovat mustavalkoiset värit, joita tasapainottaa herkkä sininen.

Sekä Kimara Katariina, että pihapiirin autotalli-katosyhdistelmä on suunniteltu kolmiomainen tontti sekä ilmansuunnat huomioon ottaen. Talon toisesta kerroksesta avautuu henkeä salpaava näkymä yli lähistöllä sijaitsevan Kyrkösjärven.

Katso video

Kimara Katariina, kohde 31
Näytteilleasettaja: Kimara-hirsitalot
Rakennuttaja: Katariina Rintala
Kortteli ja tontti: 53/3
Näyttelykohteen osoite: Tulikivimylly 5, 60200 SEINÄJOKI
Talotyyppi: 2-krs omakotitalo
Huoneistoala: 157 m2
Kerrosala: 177 m2
Huoneiden lukumäärä: 3 mh, työhuone, oh, keittiö, khh, pesuhuone, sauna
Kerrosluku: 2
Runkomateriaali: Lamellihirsi 243x275 mm
Ulkoseinän pintamateriaali: Lamellihirsi 243x275 mm
Energiatehokkuusluokka: D
Lämmöntuotanto: Kaukolämpö
Lämmönjako talon sisällä: Vesikiertoinen lattialämmitys
Arkkitehtisuunnittelu: Jani Ikkala, Seinäjoki
LVI-suunnittelu: Rauno Hedberg
Sähkösuunnittelu: Sähköpalvelu Kari Uusi-Pohjola
Sisustussuunnittelu: Tarja Suvisalmi
Sisustustuksen näytteilleasettaja: Lennol Oy